koopDROUWENERVEEN
Noorderstraat 0 ong

€ 395.000,- k.k.


Landgoed: Veenmarke van Drouwen...

Waar historie, rust en ruimte samenkomen.

HET VERHAAL
Nadat het ijs zich noordwaarts terugtrok, is ten oosten van de Drentse Hondsrug een laag achtergebleven die later bekend werd onder de naam Hunzevlakte. Een riviertje, de Hunze, stroomt door dit gebied. Ten oosten hiervan ontstond tijdens het Holoceen een groot veengebied dat tot ver in Duitsland reikte: de Boertangermoor.

Groningse kloosterlingen hebben in de vroege middeleeuwen de exploitatie van het veengebied ter hand genomen. Bij Zuidlaren voeren zij de Hunze op, de rivier die het grote moeras ontsloot, waar zij turf lieten steken. Jonkheer Struuck uit Havelte sloot daartoe een overeenkomst met de boeren (markegenoten) uit de dorpen Gasselte en Drouwen en gaf opdracht een kanaal te graven.

LOCATIE
Als u de hectiek van alledag wilt ontvluchten, vind u hier rust en ruimte.
De ligging op de Hondsrug in Drenthe, een aantal kilometers onder het Groningse Stadskanaal, aan de zogenaamde Markescheiding tussen Drouwenerveen en Gasselternijveen. De omgeving kenmerkt zich door kleine dorpen welke door een afwisselend landschap, tientallen kilometers fiets- wandelpaden en een uitstekende verbinden met grotere plaatsen een fraaie woonomgeving vormt.

Daarbij opgeteld de indrukwekkende mogelijkheden van landgoed Veenmarke van zes hectare maakt één ding duidelijk: dit is een plaats om te wonen, te recreëren en bovenal te genieten! Hier kun je comfortabel wonen en tegelijkertijd toch één zijn met de omgeving.

LANDHUIS
Om u te inspireren het huis van uw dromen te realiseren heeft Looman architecten, binnen de kaders van het vigerende bestemmingsplan een landhuis ontworpen. U heeft alle inspraak om het huis aan uw smaak en verlangen aan te passen. Het is zelfs mogelijk een geheel nieuw ontwerp te laten maken, mist dit past in het bestemmingsplan en tegemoet komt aan de eisen van de overheden. Natuurlijk valt ook te denken aan bijgebouwen voor het houden van dieren of ruimte vergende hobby's.

Het ontwerp betreft een eigentijds symmetrisch geheel wat is opgebouwd uit een centrale unit welke als doorkijk fungeert. De voor- en achterzijde zijn geheel van glas waardoor u door het gebouw heen kunt kijken. Het hart van dit landhuis zal worden ingericht als hart van het huis met het entree, centrale hal en zitkamer. Aan de linkerzijde treft u de woonkeuken en aan de rechterzijde de bibliotheek. De restende linkervleugel is ontworpen als bergruimte. De rechtervleugel zal ruimte bieden aan de slaapvertrekken.

Uiteraard behoort een statige entreepoort met dito oprijlaan tot de vele mogelijkheden. Ook is er voldoende ruimte voor bijvoorbeeld de aanleg van een heerlijk zwembad met pool house of een tuin met diverse terrassen en rustige loungeplekjes.

BESTEMMING
Het geldende bestemmingsplan betreft Buitengebied', vastgesteld op 29 november 2018. De bestemming voor het perceel is natuur - Landgoed. Daarnaast is perceel Borger R 1437 tevens bestemd met een landschap en cultuurhistories waarde.

SUBSIDIEREGELING NATURA2000:
Bij de woning is het mogelijk de SN-subsidies over te nemen. Dit is een vergoeding voor de waardedaling van landbouwgrond naar bosgrond. Gedurende 30 jaar is voor totaal 5.45.00ha. vanaf het jaar 2005 door de RVO een toezegging gedaan voor uitbetaling van circa € 9.500,- op jaarbasis tot het eindjaar 2035 (wordt jaarlijks geïndexeerd). De totale oppervlakte is 6.30.050ha, een deel daarvan is niet aangeplant met bosplantsoen, dit zijn onder andere de ondergrond van de woning, tuin en paden. Mocht een potentiële koper deze vergoeding kunnen en willen overnemen dan kan dat, de vergoeding (voor de restende jaren) wordt dan contant gemaakt, de vraagprijs van het geheel wordt dan € 475.000 k.k.
Daarnaast kan u er als koper nog voor kiezen gebruik te maken van de SNL subsidie, hiervoor dient u het landgoed wel (deels) publiekelijk open te houden. Deze subsidie kan oplopen tot € 140,- per hec. per jaar. Daarnaast kunt u er als koper voor kiezen het geheel te laten rangschikken onder de Natuurschoonwet. Deze geeft u als eigenaar fiscale tegemoetkomingen om het Landgoed in stand te kunnen houden waaronder vrijstelling van OZB.

KOSTEN KOPER:
Op grond van artikel 9A van de Natuurschoonwet zijn landgoederen vrijgesteld van overdrachtsbelasting, alsmede notariskosten.

NADERE INFORMATIE
Voor meer informatie kunt u vrijblijvend met ons kantoor contact opnemen.